Kocaeli SKUp kapsamında, kentteki mevcut durum hem uzman hem de paydaş toplantıları ile analiz edilmiş ve potansiyeller değerlendirilerek planın hedef yılı olan 2053 için arzu edilen Kocaeli düşünülerek çalışmalar yapılmıştır.
Kocaeli SKUp’un vizyonu:
“Doğasına saygı duyarak onu koruyan ekonomik, erişilebilir, akıllı ve kesintisiz ulaşım ağıyla; adil, sürdürülebilir, engelsiz, güvenli ve temiz bir dünya şehri Kocaeli” olarak belirlenmiş, bu vizyona uygun olarak 5 adet stratejik amaç tanımlanmıştır.
Bu önerilerin uygulamalarının tamamlanması ile birlikte daha güvenli, daha temiz, erişilebilir ve uygun fiyatlı mobilite sağlanarak Kocaeli’nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunulacaktır.
Paydaşların belirlenmesi ve katılımı, plan sürecinin etkili bir şekilde yönetilebilmesi açısından en önemli konulardan biridir. Paydaşlar, SKUp kararlarından, bu kararlar sonucunda yapılacak fiziki düzenlemelerden veya idari uygulamalardan doğrudan etkilenebilecek, doğrudan kullanmasalar dahi performanslarından ve sonuçlarından dolaylı olarak etkilenen kişi veya gruplardır.
Paydaşlar belirlenirken; projeden etkilenen, projede etkisi ya da gücü olan veya SKUp detaylandırma süreci ile ilgilenen tüm kişiler dikkate alınmıştır.
Paydaş katılımı;
– Toplumda birliktelik oluşturulması
– Sektörler arası yatırımların entegrasyonunun sağlanması
– Toplumda projenin sahiplenilmesinin arttırılması
– Vatandaşlar tarafından daha kolay kabul edilmesi
– Tepeden-aşağı kararlar yerine vatandaşın söz sahibi olması açısından önemlidir.
1 – Ulusal hükümetin merkezi kuruluşları
2 – Ulusal hükümetin yerel kuruluşları
3 – Diğer yerel yönetim kuruluşları
4 – Özel sektör ulaştırma hizmet sağlayıcıları
5 – STK-Kamu kurumları niteliğinde olanlar
6 – STK-Ulaşımla ilgili meslek odaları ve birlikleri
7 – STK-Sürdürülebilir ulaşım, çevre ve enerji
8 – STK-Dezavantajlı/Kırılgan Gruplar
9 – STK-Spor ve Aktif Yaşam
10 – Yüksek öğretim kurumları
11 – Medya (Yerel basın ve sosyal medya)
12 – Diğer gruplar
Paydaşların bilgilendirilmesi ve harekete geçirilmesi ve Tematik Çalıştaylar için kayıtların yapılması
Kent genelinde geliştirilmesi gereken konuların paydaşlar ortaya konması, çözümlerin tanımlanması
Vizyona dair anahtar kelimelerin listelenmesi
Kocaeli SKUp ortak vizyonunun paydaşlar tarafından seçilmesi
Stratejik amaçların ağırlıklandırılması ve tedbir paketlerinin önceliklendirilmesi
Paydaşlar ile Kocaeli SKUp senaryosunun seçimi
Paydaşlar ile birlikte, tedbirlere göre eylemlerin belirlenmesi, eylemlerin önceliklendirilmesi
Projenin planlama aşamasının bitişinin ilan edilmesi
Plan aşamasının sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi, mevcut durum analizlerinin doğru ve detaylı bir şekilde yapılabilmesiyle ilişkilidir. Bu doğrultuda Kocaeli ilinin mevcut hareketlilik durumu ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir.
Karar verme sürecinde etkili olabilecek üst ölçekli planlar ve yasal çerçeve, planın ulusal politikalarla uyumlu olması için incelenmiştir.
İlin fiziki, demografik ve ekonomik durumu tüm yönleriyle ortaya konmuş; kent genelinde özellikle ulaşım ile ilgili sistemler ve hizmetler detaylı olarak analiz edilmiştir.
Bir SKUp için en önemli konulardan olan çevre de emisyon, gürültü, hava kirliliği gibi yönleriyle incelenmiştir.
Bunların haricinde, hem ihtiyaç analizi yapmak hem de memnuniyet durumunun öğrenilmesi için vatandaşlarla çeşitli anketler yapılmış; sayımlar ile trafiğin mevcut durumu ortaya konmuştur.
Toplanan tüm veriler ayrıntıları ile incelenerek değerlendirilmiş ve kentin güçlü, zayıf yanları risk ve potansiyeller ile birlikte tanımlanmıştır.
Kocaeli SKUp Projesi’nin ortak vizyonu, hedef yıl olan 2053 için nasıl bir Kocaeli görmek istediğimizi tanımlamaktadır.
Yapılan analiz-sentez çalışmaları ve tematik çalıştaylar sonrasında elde edilen bilgiler doğrultusunda, 14.06.2023 tarihinde gerçekleştirilen “Ortak Vizyon Toplantısı” ile paydaşlara 3 adet Ortak Vizyon seçeneği sunulmuş ve oyların %45,39’unu alarak 3. seçenek Kocaeli SKUp’un nihai vizyonu olarak seçilmiştir.
Hareketlilik durumunun analizinin yapılması ve ortak vizyonun belirlenmesiyle, bu vizyona ulaşmaya yönelik stratejik amaçlar tanımlanmış ve ardından SKUp senaryosu seçilerek farklı tedbirler altında daha somut eylemler listelenmiştir. Bu kapsamda, ortak vizyona uygun olarak tanımlanan stratejik amaçlar şu şekildedir:
-Şehri herkesin daha iyi yararlanabileceği şekilde paylaşmak
-Etkin bir ulaşım sistemi oluşturulması
-Akıllı ulaşım sistemlerinin kullanılması
-Çevre dostu aktif ulaşım türlerini geliştirmek
-Halk sağlığını, emniyeti ve güvenliği sağlamak
Kararlaştırılan vizyon ve stratejik hedeflerle birlikte ayrıntılı tedbirler tanımlanmıştır. Bu tedbirlerin farklı şekillerde bir araya gelmesiyle ise senaryo seçenekleri oluşturulmuş; hem teknik değerlendirmeler hem de 17.01.2024 tarihinde yapılan SKUp Senaryosu Seçimi Toplantısı’ndan paydaşların oyları göz önünde bulundurularak SKUp Senaryosu seçilmiştir.
Senaryo seçim sürecinde dikkate alınan kriterler:
İzleme ve Değerlendirme, SKUp sürecinde, Planlama sonrasında projenin başarısının ölçülmesi ve güncel kalması için gerekli iki unsurdur. İzleme, hem uygulanan eylemler hem de bu eylemlerin etkisi açısından Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planlarının fiili olarak uygulamasını değerlendirmeyi mümkün kılar. Değerlendirme ise SKUp süresince ya da SKUp tamamlandığında genel durumun değerlendirilmesini mümkün kılar.
Bu süreç, Planlama aşamasında olduğu gibi paydaşlarla iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Planlama aşamasında alınan kararların başarısı, yine önceden belirlenen hedefler ile karşılaştırılarak ölçülecek ve buna göre gerekli revizyonlar gerçekleştirilebilecektir.