Sözleşme Makamı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Dairesidir.
Sözleşme Makamının temel görev ve sorumlulukları, operasyon bileşenlerinin genel ilerlemesini ve uygulanmasını denetlemek ve koordine etmek, çıktıların ve zorunlu sonuçların başarısının doğrulamak ve gerçekleştirilecek eylemleri tartışmak, ve operasyonun ilerlemesini düzenli olarak izlemektir. Ayrıca, Proje Yönlendirme Komitesi’ne katılmak ve aylık ilerleme toplantıları ile görünürlük gereksinimlerine uyumu izlemek, sözleşme makamının diğer temel görevleridir.
Avrupa Birliği (AB) tarafından, AB üyeliğine hazırlık sürecindeki ülkelere, üyeliğe yönelik yapacakları siyasi, kurumsal, sosyal ve ekonomik reformlara destek vermek ve Birlik standartlarına erişebilmelerine yardımcı olmak üzere Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA) olarak adlandırılan araç aracılığıyla hibe fonlar sağlanmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı IPA fonlarının ulaştırma sektörüne ayrılan bölümünün yönetilmesinden sorumlu olup, Avrupa Komisyonu tarafından içeriği ve finansmanı onaylanan bir program çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir.
AB’ye uyumun nasıl sağlanacağı, hangi konulara öncelik verileceği, bütçenin bu öncelik verilen alanlarda nasıl paylaştırılacağı, hangi projelerin ya da ne tip projelerin finanse edileceği, başarılı addedilebilmek için gerekli olan ölçülebilir sonuçların neler olduğu ve programın tanıtım ve görünürlüğünün sağlanması için neler yapılacağının açıklandığı “Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı” adı verilen bu program kısaca “USOP” olarak ifade edilmektedir.
USOP yaklaşık yirmi yıldır AB ile ortak olarak çalışmakta, Türkiye’de AB standartları ile uyumlu, rekabetçi, erişilebilir ve sürdürülebilir bir ulaştırma sistemi oluşturulmasına katkıda bulunmaktadır. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde USOP altında gerçekleştirilen projeler ile aşağıdaki hedeflere ulaşılması hedeflenmektedir:
Kocaeli SKUp projesi de USOP çatı programı altında gerçekleştirilen bir projedir.
USOP, Türkiye’nin çeşitli bölgelerini kapsayan sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarına, daha yaşanabilir ve daha kaliteli kentlerin yaratılma aşamasına destek vermektedir. Bu sayede hava ve gürültü kirliliğini, sera gazı emisyonlarını ve enerji tüketimini azaltmayı, halk sağlığını geliştirmeyi ve yol güvenliğini artırmayı desteklemektedir. USOP ve diğer USOP projeleri hakkında daha fazla bilgi için https://ipa.uab.gov.tr/ ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Kocaeli SKUp projesi, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki mali iş birliği çerçevesinde temin edilecek mali yardımların uygulanmasına ilişkin “Çerçeve Anlaşması” kapsamında Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere sağlanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) 2014-2020 yıllarını kapsayan, ikinci döneminde Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP), altında yer alan 3 Nolu “Erişilebilir ve Kapsayıcı Ulaştırma” Eylem Alanı kapsamında tüm belediyelere yönelik oluşturulan proje teklif çağrısı kapsamda geliştirilmektedir.
Avrupa Birliği Delegasyonu, uygulama dönemi içinde düzenlenen çeşitli toplantılarda programlama, satın alma, izleme yapma, gözlemci olarak hareket etme konusunda ön denetimini yapacaktır.
Projenin faydalanıcısı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’dir (KBB). KBB içerisinde projeyi yürüten Proje Koordinasyon ve Uygulama Birimi ve bu birimi destekleyen Departmanlar arası Çalışma Grubu (IDWG) oluşturulmuştur.
Proje’nin uygulanmasından sorumlu Proje Koordinasyon ve Uygulama Birimi’nin görevleri:
-Projenin teknik ilerlemesini izlemek,
-Kısa vadeli uzman taleplerini gözden geçirme ve nihai onay için (uzmanların belirlenmesi ve yönetimi) Sözleşme Makamı’na iletme,
-Zaman çizelgelerini/planlarını ve tüm çıktıları gözden geçirme,
-İlerleme ve ad hoc toplantılara katılmak,
-Sözleşme çıktılarını yönetmek, izlemek, analiz etmek ve onaylamak,
-İlgili sözleşmeler doğrultusunda daha fazla işleme ve resmi onay için bu tür talepleri/planları resmi olarak açıklığa kavuşturmak,
-Sözleşme makamı tarafından geliştirilecek bir raporlama formatına uygun olarak iyileştirme önerileri de dahil olmak üzere faaliyetleri ve bulguları hakkında Nihai Yardım Alıcısı Kıdemli Temsilcisi’ne düzenli olarak rapor vermek.
SKUp’un uygulanması için, merkezi ve yerel düzeyde idari kapasiteyi güçlendirmek ve komite, paydaşlar, proje yöneticisi ve halkla toplantıları öngörmek için kurulan Departmanlar Arası Çalışma Grubu’nun görevleri:
Genel rehberlik sağlamak ve eylemlerin kabulünü ve uygulanmasını sağlamak,
Projenin uygulanması konusunda belediyeye tavsiyelerde bulunmak,
İlgili birimler arasında etkin ve zamanında iş birliğini sağlamak,
Önerilerde bulunmak ve sunulan raporlar hakkında rapor hazırlamak.
SKUp sahipliğini sağlamak ve proje uygulamasını takip etmek için projenin başlangıcında KBB tarafından Bölümler Arası Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Grup, KBB’den uzmanlardan ve farklı proje paydaşlarından seçilen diğer uzmanlardan belirlenmiştir.
Bölümler Arası Çalışma Grubu (IDWG) | |
---|---|
Ulaşım Planlama |
|
Toplu Taşıma |
|
Dijital Veri |
|
Şehir Planlama ve Emlak İstimlak İşleri |
|
Trafik, Parklanma ve Akıllı Ulaşım Sistemi |
|
Kamu Katılımı |
|
Aktif Ulaşım Modları (Bisiklet ve Yaya) |
|
E-mobilite |
|
Çevre |
|
Kocaeli SKUp projesi, Egis Villes et Transports & Boğaziçi Proje A.Ş. Konsorsiyumu tarafından yürütülmektedir. Proje ekibinin koordinasyonu, yönetimi ve proje çıktılarından sorumlu Proje Takım Lideri, proje süresince paydaş katılım stratejilerinin uygulanmasında aktif görev alacaktır.