Kocaeli SKUp, kentteki mevcut durumu analiz ederek “sürdürülebilir kentsel ulaşım planı” çerçevesinde çözümler ve kalkınma önerileri sunmayı; bu çözüm ve önerilerle daha güvenli, daha temiz, erişilebilir ve uygun fiyatlı mobilite sağlayarak Kocaeli’nin yaşanabilirliğine ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlar.
Proje kapsamında, amaca hizmet edecek 3 hedef belirlenmiştir:
Paydaşların belirlenmesi ve katılımı, plan sürecinin etkili bir şekilde yönetilebilmesi açısından en önemli konulardan biridir. Paydaşlar, SKUp kararlarından, bu kararlar sonucunda yapılacak fiziki düzenlemelerden veya idari uygulamalardan doğrudan etkilenebilecek, doğrudan kullanmasalar dahi performanslarından ve sonuçlarından dolaylı olarak etkilenen kişi veya gruplardır.
Paydaşlar belirlenirken; projeden etkilenen, projede etkisi ya da gücü olan veya SKUp detaylandırma süreci ile ilgilenen tüm kişiler dikkate alınmıştır.
Paydaş katılımı;
– Toplumda birliktelik oluşturulması
– Sektörler arası yatırımların entegrasyonunun sağlanması
– Toplumda projenin sahiplenilmesinin arttırılması
– Vatandaşlar tarafından daha kolay kabul edilmesi
– Tepeden-aşağı kararlar yerine vatandaşın söz sahibi olması açısından önemlidir.
1 – Ulusal hükümetin merkezi kuruluşları
2 – Ulusal hükümetin yerel kuruluşları
3 – Diğer yerel yönetim kuruluşları
4 – Özel sektör ulaştırma hizmet sağlayıcıları
5 – STK-Kamu kurumları niteliğinde olanlar
6 – STK-Ulaşımla ilgili meslek odaları ve birlikleri
7 – STK-Sürdürülebilir ulaşım, çevre ve enerji
8 – STK-Dezavantajlı/Kırılgan Gruplar
9 – STK-Spor ve Aktif Yaşam
10 – Yüksek öğretim kurumları
11 – Medya (Yerel basın ve sosyal medya)
12 – Diğer gruplar
Paydaşların bilgilendirilmesi ve harekete geçirilmesi ve Tematik Çalıştaylar için kayıtların yapılması
Kent genelinde geliştirilmesi gereken konuların paydaşlar ortaya konması, çözümlerin tanımlanması
Vizyona dair anahtar kelimelerin listelenmesi
Kocaeli SKUp ortak vizyonunun paydaşlar tarafından seçilmesi
Stratejik amaçların ağırlıklandırılması ve tedbir paketlerinin önceliklendirilmesi
Paydaşlar ile Kocaeli SKUp senaryosunun seçimi
Paydaşlar ile birlikte, tedbirlere göre eylemlerin belirlenmesi, eylemlerin önceliklendirilmesi
Projenin planlama aşamasının bitişinin ilan edilmesi
Plan aşamasının sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi, mevcut durum analizlerinin doğru ve detaylı bir şekilde yapılabilmesiyle ilişkilidir. Bu doğrultuda Kocaeli ilinin mevcut hareketlilik durumu ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Karayolu, demiryolu, hava ve deniz ulaşımı; toplu taşıma sistemi; bisiklet ulaşımı; engelli ulaşımı ve sera gazı emisyonu bu analizlere dahil edilmiştir.
Kocaeli SKUp süreci devam etmektedir. Proje aşamaları ilerledikçe katılımcılık esasıyla amaçlar, göstergeler ve hedefler tanımlanacak; ortak vizyon belirlenecektir.
Hareketlilik durumunun analizinin sonuçları kullanılarak vizyon ve stratejik hedeflerin tanımı yapılmıştır.. Daha sonra planlama politikaları ile birlikte senaryolar geliştirilerek geliştirilen tüm senaryolar değerlendirilecek ve SKUp için en uygun çözümü sunan senaryo baz seçilecektir. Bir sonraki aşamada (Aşama 3), seçilen senaryoya göre öncelikli projeler ve önlemler belirlenecek ve uygulamaya yönelik eylem planları hazırlanacaktır.
Planlama sürecinden ve sonuçlarından dersler çıkarmak ve gelecekte benzer süreç ve önlemlerin daha geniş çapta uygulanması için zemin hazırlamak için güçlü bir izleme ve değerlendirme gereklidir.
Bu aşama, tanımlanan hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını ve uygulamaların kent genelinde beklenen sonuçlara ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek; kısaca planın başarısını ölçmek ve revizeler yapmak açısından önemlidir.